travelinequipment
Tips:

Malaria:
Tja, malaria... Lariam (werkzame stof: mefloquine) is een beetje berucht vanwege de bijwerkingen (vooral psychisch). Maar wel makkelijk (1 keer per week) en goedkoop. En Malarone (werkzame stoffen: Proguanil met atovaquon) kan ook bijwerkingen hebben en is duur. Doxycycline heeft soms ook bijwerkingen, maar is wel goedkoop en laat alle opties open voor behandeling als je toch malaria krijgt.
Vorige week weer een medereiziger tegengekomen die malaria had opgelopen ondanks dat hij Malarone slikte... Maar na een kuurtje Coartem (zoek maar op) was hij er weer vanaf. Coartem (of Luartem. Allebei met Artemether en lumefantrine als werkzame stoffen, dus is hetzelfde) is een goed medicijn om bij te hebben als behandeling voor als je het toch krijgt. Is hier te koop voor 5 euro, ofzo, dus hoef je niet helemaal vanuit NL mee te sleuren! En dan heb je ook Artequin, die werkt nog iets beter (95% genezing tegenover 90% genezing met Coartem), maar die is iets duurder (10 euro hier in de Tanzaniaanse straat). En Artequin (werkzame stoffen: Artesunate + mefloquine) bevat oa. dezelfde stof (mefloquine) als Lariam, dus als je Lariam slikt en toch malaria krijgt, heeft het geen zin om met Artequin te gaan behandelen....

Wat betreft de landkaartjes omtrent malariagebied, van o.a. de GGD of andere tropische info klinieken, waarin zo'n beetje heel Afrika malaria gebied is. Don't believe it... De kaarten die worden afgegeven zijn identiek als 10 jaar geleden (!?), en er is inmiddels veel verandert en verbetert qua malaria gebieden. Het is in de praktijk een stuk genuanceerder en in Tanzania aan de kust hadden we voor het eerst het idee dat het malaria gebied is. De grootste gedeeltes van bijvoorbeeld Ethiopia en Kenia zijn zo goed als malariavrij, (die dus op de GGD kaart als malaria risico wordt weergegeven), veel gebieden liggen hoog, dus ook daar zou ik zelf liever niks slikken. Bewaar maar voor wanneer dat echt nodig is! (bijvoorbeeld aan de (zuid-) kust van Tanzania, Malawi, het noorden van Mozambique, stukjes Zambia, etc.). Voor veel nauwkeurigere en meer up to date kaartjes waar je kan zien waar veel of weinig overdracht van malaria is, kijk je op de website van de Malaria Atlas Project

En het beste is lichte kleding (geen zwart of blauwe kleuren, die trekken bovendien ook Tse-tse vliegen aan en daar wordt je ook niet blij van!) met lange mouwen aandoen voor 5 uur 's middags en je voeten/enkels, handen/polsen en hals insmeren met een middeltje met DEET. En slapen onder je eigen geimpregneerde klamboe of muggenvrij gemaakte tent. Als je dat consequent doet, wordt je nauwelijks geprikt!

Qua DEET zijn middeltjes met 15% DEET goed. We hebben hier gemerkt dat als ze je prikken met 15%, ze je ook prikken met 40% (en meestal ben je dan gewoon een plekje vergeten), dus aan die dure 40% hoef je je geld niet uit te geven en die 15% verkopen ze in de meeste landen onderweg, dus dat scheelt ook weer meesleuren. (En DEET is ook troep: mijn flesje met 90% DEET (nog nooit gebruikt) heeft een keer in mijn tas gelekt: resultaat, een gat in mijn tas!)

Zeep:
Qua shampoo hebben we een mooie tip: shampoo-bars van Lush. Zo'n stuk shampoo-zeep gaat echt superlang mee en is daarom een stuk handiger als shampoo uit zo'n klein flesje. Nadeel van shampoo uit zo'n klein flesje is ook dat het kleine flesje op gaat en dan moet je een grote fles kopen en dan zeul je die alsnog mee.

Bijna overal is water en zeep, dus eigenlijk hoef je zelf niks mee te nemen. Voor de zekerheid een paar flesjes handendesinfectiegel (2 flessen voor 1 euro in het euro schap bij de Blokker!). 2 van die flesjes per persoon is waarschijnlijk genoeg voor de hele reis, tenzij je smetvrees hebt.

Garagezeep is wel handig als je van plan bent te gaan klussen, maar van een lekke band krijg je ook hele vieze handen! Dat koop je bij de Action voor 3 euro voor een megapot. Daarvan neem je maar een klein flesje mee, dat is genoeg, zoveel lekke banden gaan we niet krijg, toch...!? ;)

En dan nog een klein flesje met afwasmiddel. Om mee af te wassen en ook voor gebruik bij lekke banden. (om velg mee in te smeren als je de band eraf haalt!)

Smartphone met reisgidsen, reis info, handleidingen en navigatie
De meeste mensen nemen 1 of meerdere mobiele telefoons mee, om te kunnen bellen, SMS-en en om als klok/wekker te gebruiken. Als je dan toch een telefoon meeneemt, overweeg dan om een smartphone mee te nemen. Niet alleen heb je dan mobiel internet, evt. ook voor je laptop, maar je kan er nog veel meer nuttige dingen mee doen.

Ten eerste heb je altijd een simpele camera bij, zodat je toch fotootjes en videootjes kan maken als je je camera niet bij hebt. (en op sommige momenten laat je die liever thuis.) Maar je kan er ook wat foto's opzitten van je familie thuis, zodat je die aan de mensen hier kan laten zien.

Verder kan je een hele bibliotheek aan informatie op je smartphone zetten, die je dan vervolgens overal kan raadplegen. Wij hebben bijvoorbeeld PDFs van reisgidsen op onze smartphone staan. Maar ook reisverslagen en tips van andere mensen. En fotos met informatie over een bepaalde plek, die we eerder op onze reis gemaakt hebben. (Je komt soms bijv. in Kenia een reclame tegen van een interessante plek in Tanzania.)

Qua techniek hebben we alle digitale handleidingen (al dan niet zelf gedigitaliseerd) van alle spullen die we bij ons hebben, zodat je altijd snel kan opzoeken hoe iets ook al weer precies werkt. Datzelfde geldt voor onze motoren: de sleutelhandleiding van onze motoren (je kan er veel vinden op deze website) staat op de telefoon, zodat we altijd kunnen opzoeken hoe iets werkt of gerepareerd moet worden. Verder hebben we microfiches (deze hebben we hier gevonden) en lijsten (gewoon een PDF gemaakt van de lijst van onderdelen op de Mobiel internet:
Marly heeft een simpel Nokiaatje met een abonnement van Ben (3E per maand) en dus NL nummer. Kan je in noodgevallen gebruiken om te bellen of gebeld te worden (wel duur, maar dan is geld niet belangrijk). Dave heeft een smartphone (HTC HD2 met Windows Phone, oud beestje, maar 2e hands te koop voor 150 euro en werkt uitstekend! Als je een nieuw koop, moet je zelf kijken of je iphone, android of windows phone handiger vindt.) met lokale simkaartjes (kosten meestal 0,5 tot 1 euro). Op die lokale simkaartjes zet je prepaid krediet (met kraskaartjes) en met dat krediet koop je dan een internetbundel van bijv. 100 Mb (kost 2E hier). Daar kan je een paar dagen mee doen als je het een beetje handig doet. (m.nu.nl ipv. www.nu.nl, etc.) Met de meeste smartphones kan je ook een hotspot maken waarmee je via je laptop kan internetten via de verbinding van de smartphone (en soms ook met een kabeltje, als je dat handiger vindt). Als je dat doet, heb je dus mobiel internet op je laptop of netbook via je smartphone, soms zelfs midden in de woestijn! :) Je moet wel uitkijken dat je de updates van Windows en alle programma's op je laptop uitzet, anders is je internetbundel binnen 10 minuten op! ;)

Check dat hele hotspot verhaal met internet op je laptop via je smartphone voordat je op pad gaat en zelfs liefst voordat je wat koopt. Ik zag laatst iemand met een iPhone en die kon wel een hotspot maken, maar alleen via bluetooth. Nu had hij toevallig bluetooth op z'n netbook, maar wij dus bijvoorbeeld niet. Dan had dat dus niet gewerkt en bij die iPhone was bluetooth de enige optie, als ik het goed gezien had, dus dan heb je nog niks... Als je telefoon met Android hebt, kan je een hotspot via wifi maken, dat werkt met ieder laptop/netbook die wifi heeft (allemaal dus!).

Opladen
Oh ja, om batterijen op te laden, is dit eventueel een mooie optie: Idicu Universal battery charger (google). Kan bijna alle batterijen opladen (dus ook de batterijen van je mobiele telefoon. Dit is niet ipv. de oplader van je mobiele telefoon, want die doet het beter, dus gebruik bij voorkeur die, maar als die ooit stuk mocht gaan tijdens de trip, is die Icidu een mooie backup). En hij werkt vanaf 220V en vanaf 12V.

Het is namelijk erg aan te raden een 12V stopcontact (liefst waterdicht) op je motor te schroeven, dan kan je alles ook opladen als je in de middel of nowhere kampeert, mocht je toch behoefte hebben aan electronica. (op je smartphone of tablet of e-reader kan je natuurlijk erg mooi een boekje (en je kan er 1000 meenemen!) lezen als je lekker in de middle of nowhere aan het kamperen bent, vandaar!)

Koop dan een 12V plug met 2 USB uitgangen (check dat ze minimaal 1A per stuk zijn!) en die plug je in je 12V stopcontact, want de meeste dingen laden met USB tegenwoordig.

Je kan ook een waterdicht USB stopcontactje voor je motor kopen, maar is duurder en dan heb je maar 1 usb plug, maar het is wel makkelijk als iedere keer die 12V USB adapter in je 12 stopcontact van je motor pluggen.

Voor op de hotelkamer heeft Velleman een hele mooie USB adapter met 2 USB uitgangen van elk 1A of zelfs 2A, als je maar 1 uitgang gebruikt. Een wit, rond ding, moet je ff googlen.

Op de hotelkamer is vaak maar 1 stopcontact terwijl je natuurlijk je USB adapter en je netbook en nog iets wilt inpluggen, dus een splitter van 1 stekker naar 3 stopcontacten is erg fijn. Hier (Kenia, Rwanda, Tanzania) verkopen ze zo'n splitter. Geniaal, want de 3 stopcontacten zijn geschikt voor elke soort stekker. Dus Engels, Europees, Amerikaans, het werkt allemaal. Zoals gezegd, hier lokaal te koop voor 1 euro, dus geef er in NL niet teveel geld aan uit....

Waarom geen MSR Whisperlite
Ja, we hebben onze nieuwe brander! Op zich heel blij dat we weer zelf kunnen koken wanneer wij dat willen (hoewel een weekje verplicht eten in het restaurant van Peponi Beach Camp (aanrader!) zeker niet verkeerd was! ;). Maar de nieuwe brander valt wel tegen vergelijken de oude. De oude is 20 jaar oud (Optimus Explorer no. 11) en werkt super. We dachten "Zo'n nieuwe moet altijd wel goed/beter zijn" maar niet dus... De nieuwe, een MSR Whisperlite, heeft veel minder goed regelbaar vuur. Echt best vervelend. Nog veel erger is dat je de slang van de fles naar de brander niet goed leeg kan branden, dus nu stinkt de tas waar de brander in zit permanent naar benzine. Bij de oude brander kon je de fles omdraaien, waardoor de brandstof toevoer stopte, maar de druk behouden bleef. Zo brandt je dan de hele slang leeg en stinkt het niet naar benzine. Dit systeem heeft dus de voorkeur. Die no. 11 Explorer ga je waarschijnlijk niet meer kunnen kopen. Optimus heeft wel een nieuwe brander, de Nova, maar die schijnt weer niet zo goed van bouwkwaliteit te zijn. Dus google veel en probeer de brander goed uit in de winkel, voordat je wat koopt (bij sommige outdoorwinkel kan je de brander uitproberen, bijv. bij de zwerfkei, als ik me niet vergis. aanrader! :)

More tips to come:
- Cordura waterproof bags
- waterproof, shockproof, dustproof camera
- GoPro action camera
- Energizer headlight
- Ortlieb 10liter waterzak
- ANWB Europa XL service
- winkels:
* Outdorado, outdoor uitrusting
* Qvist, outdoor cooking
* Action:
- WD40
- navigatiehouder
- gereedschap
- garagezeep
- reflectiearmband
- etc.
* Motozoom
* Motorcity

- spare parts supply (extra bike)
- person to arrange things in home country
- money distribution (visa, MC, debit ATM card, TCs, cash)
- buy bank package with free worldwide ATM usage