South-Africa

How s South-Africa?

Rainbow Country
History
Culture

Strange, new things...
Zuid-Afrika staat natuurlijk vooral bekend om de apartheid. Maar er zijn nog veel meer bijzonderheden aan dit land. Daar wil ik nu wat over vertellen. Na de apartheid is het vershil tussen blank en zwart officieel opgeheven, maar de gevolgen blijven doorwerken. In discotheken en de duurdere hotels en restaurants zijn de klanten nog steeds overwegend blank en het bedienend personeel zwart. Ook heeft bijna ieder zichzelf respecterend blank gezin een "maid" (huishoudster) en soms ook een tuinman.
Onder welke omstandigheden deze mensen dan wonen is duidelijk als je weet wat ze verdienen. Maar dat is standaardloon en meer betalen heeft ook weinig zin, want dan sta je gelijk bekend als een "goede blanke" en verdwijnen er in een keer spullen uit je huis. Deze mensen zijn ook al lang blij dat ze werk hebben, want de werkloosheid is hoog.

Het lage loon van de zwarte bevolking zorgt ervoor dat deze mensen overal voor ingezet worden. Bij wegwerkzaamheden op een tweebaansweg, waarbij een baan gesloten is, staan in Nederland twee stoplichten die automatisch eerste en en dan de andere richting doorlaten. Hier staan twee "zwartmannen", zoals de blanke mensen de zwarte medemensen ook noemen, met een stopbord en een walkie-talkie de zaak te regelen. Je mag in dit land ook niet zelf tanken, dat wordt door je gedaan door de zwarte werknemer van het tank-station, waarbij hij ook gelijk even de voorruit wast en het oliepeil checkt. In de supermarkt werken bij iedere kassa twee mensen. Een kassiere en iemand die al je boodschappen in veel te kleine plastic zakjes stopt, zodat je met 15 van die zakjes de winkel uitloopt. Beleefd zeggen dat je liever geen tasje wenst (je koopt bv. alleen een blikje cola), wordt zien als een bedreiging van de werkgelegenheid en het verzoek wordt dan ook niet getolereerd.

Uit het laatste voorbeeld blijkt ook dat het milieubesef minimaal is. Hoewel Zuid-Afrika wat betreft natuurschoon en flora en fauna tot een van de mooiste en veelzijdigste landen ter wereld behoort, doet men hiet weinig om dat te beschermen. Fabrieken en (vracht-)auto's braken hier de grootste troep uit. Soms legt een bergop rijdende vrachtwagen een compleet rook(roet-)gordijn wat de rest van de weg aan het oog onttrekt.
De auto's hoeven hier alleen maar bij wisseling van eigenaar gekeurd te worden, zodat je regelmatig door het "wrak van de week" ingehaald wordt. De file waarin je 's ochtends staat (er is er altijd wel n), wordt dan ook vaak veroorzaakt door een "stationary vehicle", soms zelfs op de middelste rijbaan van een vijfbaans snelweg. Op zich begrijpelijk als je weet dat je je auto nooit moet laten wegslepen door een van als aasgieren rondrijdende sleeptrucks, want dat is vreselijk duur. Bovendien zijn die sleepbedrijven niet allemaal even zuiver, zodat je ook je auto nog eens kwijt kan raken.
Een apart verhaal zijn de ontelbare taxi-busjes die het openbaar vervoer bijna geheel vervangen hebben. Naast het feit dat ze het presteren 20 mensen (excl. rijder en kinderen) in een 12-persoons busje te krijgen, hebben ze ook nog ruzie met elkaar (en idereen die verder op de weg rijdt, maar dat is normaal). Het "klantjes pikken" is hier uitgelopen op een ware taxi-oorlog waarbij soms wel 15 mensen op een nacht doorgeschoten worden. Hieruit blijkt ook wel het weinige respect voor leven wat de gemiddelde (Zuid-) Afrikaan heeft. Ook voor het eigen leven, want dronken autorijden is hier meer gemeengoed dan uitzondering.

Ga terug naar het begin van de pagina

Echt waar!
Copyright 5 December 1999 by The Benoni boys