Onze avonturen van 01 December tot 15 December 1999

Onze duik-avonturen in Aliwal Shoal:

Dave
We hebben het overleefd! Dit weekend zijn we (tussen de haaien) gaan duiken in Aliwal Shoal, vlakbij Durban aan de Oostkust. Eerst vrijdag even een paar uur cruisen over de highway. In het restaurant aldaar tot de ontdekking komen dat het verste wat ze hebben de kakkerlak van 5 cm is die daar rondloopt en -vliegt. En dan vroeg naar bed, want de eerste duik op zaterdag is om... zes uur 's ochtends. Zaterdagochtend hebben we ons meer dood dan levend naar de duikschool gesleept om daar als ontbijt nog even een bak koffie/thee weg te werken. Daarna alle "gear" bij elkaar gescharreld en dan in het bakkie met de boot op de aanhanger erachter naar het strand. Daar volgde nog even een briefing and off we go! Die boot is dus zo'n Greenpeace-bootje maal anderhalf met 2 keer 85 pk aan boord en een stuurhut erop. Dat wordt dan vanaf de achterkant van het strand in de rivier geduwt en moet vervolgens vakkundig de rivier af en tussen de zandbanken door de branding doorgestuurd worden. Dat was al een kick op zich!!! Jezus, wat gaat zo'n ding hard en wat zijn die golven hoog! Na een kwartiertje varen ben je dan boven het koraalrif aangeland en gaat iedereen zich optuigen. Maar die boot vaart dan dus niet meer en gaat dan ... DOBBEREN. Tegen de tijd dat iedereen zijn spullen om en aan had was Mic al misselijk en toen we uiteindelijk in het water gingen, was Mic de vissen al aan het voeren (er zat alleen niet zoveel in zijn maag, dus echt voedzaam was het niet, pijnlijk des te meer...). Eenmaal in het water zag je de eerste paar meter echt helemaal niets, vanwege de onrustige zee. Maar op de bodem (18 meter) was het een schitterend gezicht. Duizende gekleurde visjes die tussen het koraal doorzweven. Echt gaaf om te zien! Na een paar minuten kwamen we een "potatoe bass" tegen, een visje van een meter of anderhalf, 100+ kg.

Een bass

En de duikleider vond tussen de rotsen verscholen een "honeycomb murray eel", een oversized aal, waarmee hij even ging kroelen.

Een eel

Na een minuut of 30 was de lucht van de beginners (wij dus) op en moesten we weer naar boven. Maar de pro's houden het meer als 50 minuten uit, dus dan moet je 20 minuten op die dobberende boot wachten. Mic ging al gelijk over zijn nek toen hij bovenkwam, Dave moest na 15 min. opgeven en mijn maag legen. Stephan zag groen en geel, maar hij alles binnen kunnen houden. Nu was het tijd voor een ontbijt, nee, een ONTBIJT, oftewel een traditioneel Engels ontbijt met worstjes, bacon, gebakken eieren, toast, juice, etc. Het effect van dit ontbijt was niet echt eenduidig, Mic lag bij de tweede duik echt alleen maar over de reling, Dave hield alles netjes binnen en dit keer ging Stephan wreed over zijn nek. Stephan was echter zo slim om dat te timen terwijl hij voorop de HARD varende boot zat, dus de twee duikers achter hem konden van zijn ontbijtje meegenieten. Nadat deze mensen zich een beetje afgespoelt hadden, kon de boot weer verder... De tweede duik was verder wel leuk, we hebben nog een paar roggen en een lionfish gezien, er was echter wel wat teleurstelling wat de eerste dag was voorbij en we hadden nog steeds geen haaien gezien. Tja, en dan heb je twee duiken gedaan en dan is het nog maar 12 uur 's middags... Eerst hebben we wat geluierd en bijgeslapen, maar uiteindelijk zijn we naar Durban gegaan. Daar wat gegeten en een beetje de boulevard afgestruind. De volgende ochtend was het weer vroeg op voor de derde duik. Dave had de onderwater-camera die we gekocht hadden bij, maar was zo slim om hem al na 5 meter kwijt te zijn... Verder wel een aardige en vooral diepe duik, tot 25 meter. Iedereen was ook al een beetje gewend aan de boot, want het Nederlandse kampioenschap "Formation Puking" was even plotseling afgelopen als dat het begonnen was. Daarna nog even een ontbijtje en klaarmaken voor duik vier. Deze duik was echt super-fantastisch! Voordat we op de dive-site aankwamen, voeren we in een keer recht op een groep dolfijnen af. Dus de boot stilgelegd en de dolfijnen langs onze boot laten zwemmen. Echt geweldig om die beesten van zo dichtbij in het wild mee te maken! Toen de duik zelf. We waren nog maar een paar minuten onder toen we bij "Raggie's Cave" aankwamen, waar de raggie's (Ragged-toothed shark, oftewel HAAI) vandaag wel thuis waren.

Raggie!

Een raggie voor de camera van Sharkcam En nog een raggie voor de camera van Sharkcam

Ongelofelijk, wat is dat gaaf, om zo'n beest op een paar meter voor je te zien, vooral als ze na een paar minuten aan je wennen en steeds dichterbij komen. Zo dichtbij zelfs dat Stephan een mep tegen z'n snorkel kreeg van een overzwemmende haai! Even later kwam er ook nog een gigantische potatoe bass kijken en hoewel die beesten zich normaal wel laten aaien, had deze last van een ochtendhumeur ofzo, want aanraken was er vandaag niet bij... Verder zagen we in deze duik nog een scorpionfish, een gigantische rog en twee kleinere (wegzwemmende) roggen, een honeycomb eel en nog een hele hoop andere gave beesten, zoals de boxfish!

Een mooie 'laagvliegende' rog Een boxfish

Dit was echt een superduik! Jeroen en Sean waren deze duik niet meegegaan en we hebben de rest van de dag niets anders gedaan dan hun inwrijven wat voor superduik dit was... De rest van de dag werd er geslapen, op het strand gelegen en we zijn nog gaan eten in de Spur in Margaret. Maandag was de laatste dag met de laatste duik alweer. Het zicht was een stuk minder, maar dat weerhield een professionele video-duiker er niet van mee te gaan om een film van ons te maken, die hij later weer aan ons probeert te verkopen (met succes...). En ondanks het slechte zicht (3 meter) zagen we nog een stuk of 5 raggies! Eerst twee in Raggies Cave en laten nog drie waarvan er een tussen onze groep duikers door zwom. Toch wel indrukwekkend als je naast je kijkt en er zwemt in een keer zo'n beest een meter naast je... Stephan was druk naar haaientanden op de bodem aan het zoeken en had daardoor niet door dat er een haai ongeveer bovenop hem lag... Maar hij heeft wel een haaietand(je) gevonden!!! Zucht. Na de duik hebben we de video maar besteld, want die vent moet wel hele stoere opnames hebben van die haaien en hebben we ontbeten. Daarna was het weer even een paar uur terugkachelen en 's avonds lekker thuis eten. Dat was ons duikweekend, wat ons betreft, op naar het volgende duikweekend!

Als je een paar stukjes van onze video wil zien, klik dan op een van de volgende plaatjes!
Helaas werken deze filmpjes pas ergens in januari...
Hiervoor heb je wel Realplayer G2 nodig, die kun je hier downloaden.

Ga terug naar het begin van de pagina

Echt waar!
Copyright 25 December 1999 by The Benoni Boys
Best viewed in Internet Exploder 3 or higher